Els dofins i els taurons estem aprenent moltes coses sobre la música, instruments, cançons, ara anem una mica enfeinats amb Sant Jordi però encara tenim temps de jugar una mica a descobrir sons aguts, mitjos i greus i ho fem amb aquest joc que ens encanta!
Un dels compositors més importants i amb més nominacions als Oscars i més premis és sens dubte John Williams, tots hem escoltat algun d'aquests temes que ell ha composat si no tots... et sonen?
Amb els alumnes de quart ja fa unes dies que hem entrat dins del món de la percussió corporal, el primer exercici que vam fer va ser imitar el so de la pluja.
Com ho veieu? S'hi assembla?
Amb l'altra classe ho gravarem aviat i ho podrem veure també.
Després d'estar escoltant i aprenent més coses sobre els instruments i les seves famílies avui hem escoltat una audició un tant peculiar "El vol del borinot" de Rimsky- Korsakov on els instruments d'una orquestra intenten imitar el vol d'aquest insecte.
Hem vist aquest video per anar descobrint els instruments que l'interpretaven...
...Hem estat fent de "borinots" tot intentant volar i per acabar hem dibuixat el vol que imaginàvem que feia el nostre borinot!
Amb els trens i els avions hem estat aprenent una nova cançó, "Sant Jordi" del Cd "Cançons + noves" de Damàris Gelabert que aviat us ensenyaran al teatre. Si la volen continuar practicant a casa aquí us deixo la lletra i l'àudio per a que la pogueu escoltar.
Just abans de marxar de vacances, els nens i nenes de cinquè van poder gaudir d'un concert fantàstic al Palau de la Música de Barcelona on van poder descobrir i escoltar molts instruments de percussió diferents en un entorn inigualable.
Aquí teniu algunes fotos i el video del moment en què els intèrprets convidaven a pujar a dos alumnes de cada centre per tocar amb ells.
I aquí us deixo una llista de reproducció amb algunes de les peces que vam poder escoltar, espero que en gaudíssiu molt!
Aquest any hem anat aprenent més notes del pentagrama, hem conegut el re, el fa i el si i ens en queda una per acabar l'any, el do agut, amb aquesta cançó, hem après a situar-les al pentagrama
Ens queda l'última de les famíles per estudiar, la de percussió i d'instruments de percussió n'hi ha molts, moltíssims perquè quasi tot es podria convertir en un instrument de percussió però a classe els hem classificat en dos grups: els idiòfons i el membranòfons.
I què millor que combinar el so d'uns instruments de percussió amb un ball?
A classe hem estat escoltant aquestes cançons amb la premissa de trobar què era diferent en cada una a part de l'estil o els instruments, que se centressin en l'intèrpret i hem descobert que podem trobar veus: femenines, masculines i infantils. Perquè cadascuna té un timbre diferent.
Aquests segon trimestre hem començat a aprendre els diferents grups d'instruments dins dels instruments de vent i a 3rA hem tingut la sort de poder-ne escoltar un en directe. Gràcies David!
Aquest segon trimestre hem agafat empenta, veient com de bé coneixen les figures rítmiques ha tocat fer el salt a les notes i què bé ho han fet!
Hem descobert que les notes se situen a sobre del pentagrama i que sempre van acompanyats de la clau de sol, que hem après a dibuixar, tot i que costi una miqueta, aviat ens en sortirem.
Si voleu, aquí teniu el joc que hem vist a la classe per aprendre-la a fer.
I per aprendre i recordar on van les notes sol i mi, a part de cantar i escriure-les ens hem posat a provar amb aquest altre joc.
Aquests dies començarem a descobrir l'harmonia, desmuntant acords i entenent com estan formats, aquest és un exemple del que us he demanat, aviat sabreu desxifrar-los sols. Sol – Re – Do – Sol (x2)
La Maria i el Marcel, Sol - Re de costat en una barra, Do - Sol es miren i fan glopets a les respectives canyes. Ell vesteix tot de vermell, Do – Sol - Re - Sol ella emplena un crucigrama.
Aquí teniu els videos dirigint la Dansa Hongaresa de Brahms i podreu veure com ho heu fet.
Expliqueu als pares i a les mares que tractàvem de dirigir "l'orquestra" tot marcant amb els braços el tempo (ràpid i lent) i la intensitat (fort i fluix).
Aquesta setmana també hem començat a escoltar algunes peces que Camille Saint Saëns va escriure a una de les seves obres més populars, El Carnaval dels animals.
A la classe ens hem convertit en animalets tot seguint les notes de les peces de Saint Saëns, però la que hem descobert de seguida amb quin animal es va inspirar per escriure aquesta peça, és aquesta.
Aquesta setmana el tema estrella ha estat el Nadal, els reis i les joguines i per això els he demostrat que amb joguines també podíem fer música tal i com va fer el compositor d'aquesta peça, (l'autoria no està clara alguns diuen que de Haydn d'altres de Leopold Mozart) sigui com sigui, una bona peça per escoltar i descobrir-hi diferents sons.
Nosaltres hi hem descobert el triangle, un cucut, un ocell i una carrau a part de molts instruments més.
Hem començat a descobrir quins instruments podem trobar en l'agrupació instrumental més gran, i a més a més, hem descobert com es col·loquen i per què ho fan així.
Per identificar les diferents intensitats (piano, mezzo forte i forte) i tempos (adagio, andante i presto) en una peça hem escoltat la Dansa Hongaresa de Brahms, amb aquesta obra hem fet de directors d'orquestra, ho han fet extraordinàriament.